sobota, 5 listopada 2022

Szafran uprawny - najdroższa przyprawa na świecie, cz. 1/4















 Szafran uprawny (Crocus sativus) jest spokrewniony z innymi gatunkami krokusów kwitnącymi wiosną
 i należy do rodziny kosaćcowatych. Z słupków kwiatów pozyskuje się drogocenną przyprawę - szafran.
 Na zachodzie i w centrum Polski może być uprawiana całorocznie, gdyż jest mrozoodporna do -20°C.


 Jak wygląda szafran uprawny?
















 Szafran uprawny różni się od ozdobnych krokusów uprawianych w polskim klimacie.
 Sama roślina dorasta do około 25 cm wysokości; ma bardzo długie liście, które podczas porannej
 rosy pokrywają się bardzo cienką, seledynową warstwą wosku. Kwiaty wyrastają zazwyczaj
 pojedynczo, rzadko podwójnie, na jednym pędzie i mają charakterystyczną barwę i kształt płatków
 (o nich już wkrótce). Nie zawiązują owoców.
















 Uprawa szafranu w Polsce

 Szafrany są bardzo mało wymagającymi roślinami. Tolerują wszystkie rodzaje gleby i ilość wody,
 chociaż najlepiej rozwijają się na umiarkowanie żyznej glebie i suchym, słonecznym stanowisku.
 Cebulki należy sadzić w sierpniu i co 3 lata je wykopywać i rozdzielać. Aby uzyskać w ciągu krótkiego
 okresu dużą ilość nowych roślin, cebule szafranów powinno się sadzić pojedynczo, nie w grupach.
 Rośliny rozrastają się bardzo szybko i już w pierwszym roku po posadzeniu wypuszczą małe odrosty
 a w kolejnych latach - nawet 2 "wianki" cebul przybyszowych.

 W przeciwieństwie do "zwykłych", wiosennych krokusów, rośliny te wschodzą jesienią,
 w polskim klimacie najczęściej w październiku - mniej więcej w tym samym okresie, co zimowity.
 Kwitną w listopadzie i są zimozielone, a wiosną zamierają i jedynie wtedy wymagają
 obfitego podlewania, gdyż wytwarzają cebulki przybyszowe.

 Gdzie można kupić cebulki szafranów?

 Cebulki szafranów nie są w Polsce powszechnie dostępne. Najwięcej ofert można znaleźć
 w sklepach internetowych, znacznie rzadziej w supermarketach w okresie od sierpnia do września.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz