czwartek, 2 października 2025

Stopowiec tarczowaty















 Stopowiec tarczowaty (Podophyllum peltatum) to rzadko spotykana roślina kłączowa z rodziny
 berberysowatych. Ma podzielone, wieloklapowe liście, które w pierwszych etapach rozwoju są zwinięte
 na kształt parasolki, białe kwiaty (wyrastające tylko z dwulistnych pędów) i żółte owoce o specyficznym
 zapachu. Miąższ dojrzałych jagód jest jadalny jedynie w niewielkiej ilości i ma charakterystyczny,
 "pikantny" posmak. Pozostałe części owocu są niejadalne, a pędy, liście i korzenie - trujące.
















 Jeśli chodzi o warunki uprawy, to stopowiec toleruje umiarkowanie żyzną glebę, półcieniste lub cieniste
 stanowisko i umiarkowane podlewanie. Jest mrozoodporny na terenie całej Polski, natomiast liście są
 nieodporne na późnowiosenne przymrozki. Szybko się rozrasta i po kilku latach od posadzenia, roślina
 wypuszcza wiele pędów zdolnych do kwitnienia (dwulistnych). Młode pędy mają tylko jeden liść.
 Poniżej zdjęcia dojrzałej rośliny i jej owocu w przybliżeniu:
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz