Stopowiec tarczowaty (Podophyllum peltatum) to rzadko spotykana roślina kłączowa z rodziny
berberysowatych. Ma podzielone, wieloklapowe liście, które w pierwszych etapach rozwoju są zwinięte
na kształt parasolki, białe kwiaty (wyrastające tylko z dwulistnych pędów) i żółte owoce o specyficznym
zapachu. Miąższ dojrzałych jagód jest jadalny jedynie w niewielkiej ilości i ma charakterystyczny,
"pikantny" posmak. Pozostałe części owocu są niejadalne, a pędy, liście i korzenie - trujące.
Jeśli chodzi o warunki uprawy, to stopowiec toleruje umiarkowanie żyzną glebę, półcieniste lub cieniste
stanowisko i umiarkowane podlewanie. Jest mrozoodporny na terenie całej Polski, natomiast liście są
nieodporne na późnowiosenne przymrozki. Szybko się rozrasta i po kilku latach od posadzenia, roślina
wypuszcza wiele pędów zdolnych do kwitnienia (dwulistnych). Młode pędy mają tylko jeden liść.
Poniżej zdjęcia dojrzałej rośliny i jej owocu w przybliżeniu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz